Kuidas valida ja soetada koju uus köök?

Jätkame sarjaga, kus Pille-Riin (25) kirjutab meile olulistest teemadest seoses oma pere esimese kodu soetamise ja sisustamisega. Seekord on fookuses köök, selle valikukriteeriumid (sh tehnika), maksumus ning soovitused.

Mida kööki valides silmas pidada?

Eelkõige tuleks enda jaoks läbi mõelda, mis on köögi funktsioon. Siinkohal ei saa anda ühest vastust, et „söögitegemine“ või „söömine“. Näiteks meie jaoks on see hoopis koht, kus perega koos olla, päevaseid muljeid jagada ja ühiselt kokata. Kuna ka korteri planeering on meil selline, et köök ja elutuba on ühes (ja meile see väga sobib!), siis mõtlesime eriti hoolikalt läbi, milline meie köök olema saab. Siinkohal on ju valikuid meeletult, seda eriti mööbli toonide ja materjalide osas, rääkimata tehnikast.

Kui meie jaoks oli köögi funktsioon paigas, oli aeg külastada salongi. Meile ei meeldi selliseid suuri asju osta pelgalt interneti vahendusel, seega kohapeale minek oli ideaalne variant – nägime oma silmaga materjale ja saime neid katsuda ning suhtlus konsultandiga oli kiire ja asjalik. Saime kõikidele oma küsimustele vastused ja hiljem lisaküsimuste tekkides kirjutasime või helistasime. Tänapäeval on küll kõik poed tehtud ka mugavalt internetikauplusteks, nii et ei pea arvuti tagant jalga tõstmagi ja juba on sul uus mööbel kodus, kuid meie soovitus on siiski alati võimalusel suhelda telefoni teel asjatundjatega või veel parem – minna ise kohale, kui selleks on võimalus.

Millised olid teie kriteeriumid köögi puhul?

Mööblisalongis oli üpris suur valik näidiseid. Kõik oli käega katsutav ja sai ka kombineerida vastavalt oma soovile. Meie jaoks oli oluline töötasapinna kvaliteet, mis kannatab nii kuuma, külma kui ka muud kriipimist ja kraapimist. Nuga siiski sisse ei lööks, olgu see siinkohal mainitud. Kuna köök on koht, kus paratamatult tekib niiskust, siis materjalid peaksid olema võimalikult vastupidavad ja kaitsva kihiga. Meie köögi tööpind näiteks talub kuiva kuuma 180 kraadi ja on niiskuskindla esiservaga.

Tegime ka otsuse, et meie köök-elutuppa tuleb köögisaar. Eelkõige just sellepärast, et meile nii meeldib ja teisalt on saarel suured sahtlid, kuhu asju paigutada. Ning kes ütleb, et sinna ei või panna ka asju, mis pole köögiga otseselt seotud? Saar küll võtab elutoast võib-olla natuke rohkem ruumi ära kui tavaline köögilaud, kuid lõpuks sai määravaks praktilisus. Ja meile ta niimoodi meeldib, see ongi põhiline!

Mööbli tooni osas olime Andrusega samuti ühel meelel: naturaalne ja maalähedane. Lõpplahendus sai selline:

  • Köögimööbli uks: 382 Structura 402 Havana oak repro;
  • Põrutus- ja niiskuskindel karkass, alt kummitihendiga sokkel ning ilupaneelid ümber saare: 097 Havana oak repro;
  • Töötasapinnad: 376 Limestone repro;
  • Valamu Schock Mono N100 Magma tooni;
  • Segisti roostevaba Carlo Nobili;
  • Köögimööbel harjatud roostevabade integreeritud käepidemetega.

Lisaks on meil sahtlite põhjas antibakteriaalsed, lihtsasti eemaldatavad ja puhastatavad kummimatid ning kahes sahtlis söögiriistade sorterid. Köögisahtlid ja -kapid on kõik vaikselt sulguvad, reguleeritavad ja sahtlid tööriistavabalt käsitletavad – sahtlipaneelid käivad kahe klõpsuga eest ära.

Integreeritav induktsioonpliidiplaat ja ahi Whirlpoolilt.

Köögitehnikast: millist eeltööd tehnika valikute puhul tegite ja mis selle käigus selgus?

Köögitehnika osas lasin täielikult Andrusel otsustada, kuna tema teab neid asju paremini (ja lõppude lõpuks on tema see, kes ilmselt minust rohkem köögis toimetab). Küsisime muidugi ka perelt nõu ja kuulasime konsultanti ning panime paika enda hinnapiiri. Meil ei olnud soovi osta mingit überkallist ja fancyt tehnikat, vaid pigem midagi taskukohast, aga samas kvaliteetset. Siinkohal ei hakka eraldi nimetama, mis brände meile üldse ei soovitatud (kes tunneb huvi, võib privaatselt küsida), vaid toome välja asjad, mille meie lõpuks valisime ja millega ka rahul oleme.

Integreeritav induktsioonpliidiplaat (Whirlpool): töötamisel on ilmselt energiakulu suurem kui gaasi- või elektripliidil, kuid kokkuvõttes hoiad ajaliselt kõvasti kokku ja selle tõttu ka energiatarbimine ei ole nii suur. Meie arvates on induktsioon väga asjalik ja teeb töötamise köögis mugavaks ja efektiivseks. Ohutuse mõttes on samuti induktsioon kõige kindlam valik – see ei hakka enne tööle, kui potti või panni peal pole ning kui võtad need pliidilt maha, unustades seejuures pliidi tööle, siis ei tööta see enam edasi, vaid jahtub iseenesest maha.

Külmik (Whirlpool): võtsime tavalise külmiku. Tänapäeval soovitatakse väga automaatsulatusega (nn No Frost) külmikuid, et endal poleks muret ja tegemist sellega, kuid meie valisime natuke soodsama variandi. Aga nii ongi aeg-ajalt motivatsiooni külmikus suurpuhastust teha, kui tekib vajadus sulatamiseks.

Integreeritav elektriahi (Whirlpool): ahjul on funktsioone ja võimalusi rohkem, kui inimene üldiselt oskab ja tahab ära kasutada, seega ei ole meiegi peale tavalise küpsetamise midagi muud jõudnud katsetada ega teha. Aga aega on ning lubame, et need võimalused kasutamata ei jää! Ahju puhul oli meie jaoks oluline, et sellel oleks siiski vana hea mehaaniliste nuppude süsteem, kust saad kraade ja programme ikka nupust keerata. See variant on üldiselt töökindlam või vähemalt meile tundub nii. Ilmselt pole me nutiajastuga veel päris „sina“-peal ja see ekraani toksimine ei tundu kuigi ahvatlev. Aitab telefonistki.

Integreeritav õhupuhasti (AEG): selle kohta polegi suurt midagi rääkida. On asjalik ja teeb oma töö ilusti ära.

Pikemalt loe noorpere blogist Tilaküla Leenud. Kõnealusest blogist saad teada, milliste summadega võiks köögi puhul arvestada, kuidas on nappide ressurssidega mõistlik köök soetada ning mida soovitab noorpaar neile, kellel kõnealused valikud parasjagu ees seisavad.

Otsi pakkumisi
Vali objekti tüüp
Kõik objekti tüübid
Korter
Maja
Majaosa
Suvila
Äripind
Maa